Készülés a londoni világbajnokságra

Janzer Szonja 14 éves, és élete első világversenyére készül, a londoni World Pole Sport Championships-re. Edzője Matesz Mary, az Artpole Studios vezető edzője. Szonjának ez lesz élete harmadik versenye, az előző kettőn is nagy sikerrel szerepelt. A Rúdsport Magyar Bajnokságon elért 2. helyezésével kvalifikálta magát a világbajnokságra, következő versenyén pedig már a dobogó tetején állhatott. Őket kérdeztük a felkészülésről!

A versenyt élőben is nyomon követhetitek az alábbi linkre kattintva:

http://www.polesports.org/live-stream-wpsc15/

 

 

Készülés a londoni világbajnokságra

SZONJA

Hogy kerültél kapcsolatba a rúdtánccal?

- Tavaly augusztusban, tehát alig egy éve kezdtem. Előtte nem űztem hosszan semmi más sportot, jártam teniszezni meg fitneszre, de azt csak alkalmanként. Egy kedves ismerősöm, Pétervári Jázmin indult már a világbajnokságon, és ő mesélt nekem a rúdtáncról. Az ő sikerei kíváncsivá tettek és úgy döntöttem kipróbálom magam ebben a sportban.

Mi a titka annak, hogy ezalatt a rövid idő alatt ilyen komoly eredményeket értél el?

- Szerencsés genetikám van, és emellett sokat járok edzésre. Az elején csak heti kétszer jártam, de a VB készülődés előtt fokozatosan növeltem az adagot, mostanában hétvége kivételével minden nap gyakorlok.

Van különleges étrended?

- Szerencsés alkat vagyok, nem kell igazán odafigyelnem arra mit eszem, ráadásul a rúdtánc folyamatosan formában tart. Sokat eszem, legtöbbet vacsorára, de így sem hízom meg.

Mik a versennyel kapcsolatos elvárásaid?

- Nagyon erős lesz a mezőny, középkategóriába helyezem magam, de nagyon örülnék egy dobogós helyezésnek. Ha nem sikerül, attól sem leszek elkeseredve, az is nagy dolog, hogy kijutottam.

Hogy készülsz a megmérettetésre?

- Mivel egykörös a junior kategória, így egyetlen lehetőségem lesz arra, hogy megmutassam, mit tudok. Abban a három percben csúcsteljesítményt kell hozni, ezért nagyon fontos, hogy fizikailag és mentálisan is top formában legyek. Úgy érzem, technikailag elég felkészült vagyok, és igyekszem szellemileg is tréningezni magam. Esténként mielőtt elalszom még csukott szemmel végiggondolom a gyakorlatom, mit hogy kéne csinálni. Ilyenkor csak pozitív dolgokra összpontosítok. Hiszek benne, ha fejben megcsinálom tökéletesen, akkor a színpadon is menni fog.

Az iskolában hogy reagálnak arra, hogy ezt a sportot választottad?

- Nem igazán beszélünk erről, tudják, hogy ezt csinálom, elfogadják.

Mik a terveid a jövőre nézve?

- A rúdtáncot azért csinálom, mert nagyon élvezem. Nincs vele különösebb célom, bár kacérkodom néha azzal a gondolattal, hogy jó lenne bekerülni egyszer egy nagy show-ba. De mellette nagyon fontos a tanulás is!

MARY

Hogy alakult az első találkozásotok Szonjával?

- Édesanyjával bekopogtatott tavaly augusztusban az Artpole Studio ajtaján, hogy keresik azt a tanárt, aki Szonjával fog foglalkozni. Kerek perec kijelentették, hogy minden szóba jövő rúdtánc iskolát felkeresnek, és kiválasztják Szonjának a legmegfelelőbbet. Már elsőre láttam, hogy óriási tehetség került a kezeim közé, és ujjongtam, mikor végül rám esett a választásuk.

Szerinted miért döntöttek melletted?

- Szakmailag megállom a helyem, és pedagógiailag is elég felkészültnek tartom magam. Legfontosabb szerintem, hogy mindenkihez más út vezet, és fel kell ismerni kinek mi a legmegfelelőbb módszer, amivel ki lehet belőle hozni a maximumot. Szonjánál legfontosabb volt felismerni a tehetségét. Hihetetlen gyorsan, pár hét alatt eljutottam vele egy olyan szintre, ami mással hosszú hónapok alatt sikerül. Szonja vizuális mozgástanulása nagyon fejlett, magyarázat nélkül is azonnal tanul. Ilyen szempontból könnyű dolgom van vele.

Szonjából hogy lehet kihozni a legjobb teljesítményt?

- Igyekszem jól meghajtani, de figyelni kell az apró jelzésekre, ahogy bárki másnál is. Észre kell venni, mikor van műbalhé illetve azt is, ha a gyerek túlterhelt, hiszen ebből nagyobb bajok is lehetnek. Ez a munkám egyik legfontosabb alappillére.

Mik Szonja erősségei?

- Szonja testi adottságai tökéletesek, rendkívül hajlékony, lazasági trükkökben óriási előnye van a versenytársakkal szemben. Erőben is jó, de ehhez idő kell. Nem könnyű versenyezni ilyen téren azokkal akik már 3-4 éve rúdtáncolnak. Igyekeztem figyelni arra, hogy az Országos Bajnokságon bemutatott lágy gyakorlatába több dinamikus elem kerüljön, így a VB-re sikerült egy rendkívül erős gyakorlatot összeállítani, amivel remélem Londonban nagy sikert arat.

Milyen tanácsokkal láttad el a verseny előtt?

- Nagyon fontos a mentális állapot, és a pozitív hozzáállás. Mivel Szonja elég izgulós, erre különös hangsúlyt fektetünk. Kérem tőle rendszeresen, hogy úgy gondolja át fejben mindig a gyakorlatát, hogy minden sikerül, szép és jó, gondolatban a rontásnak mégcsak a lehetősége se merüljön fel Benne.

Jó utat és sok sikert kívánunk Nektek a világbajnokságon! 

Szolgáltatások

Rúdtánc

AERIAL HOOP / légtor…

Stretching

AERIAL SILK / légtor…

Magánóra

Versenyfelkészítés

RÚDFITNESZ gyerek

LÉGTORNA gyerek

POLE FLOW WORKSHOP

Baby on Board torna

Gyakorló óra

Még több szolgáltatás!