Rekord született az Artpole Studioban!

Kocsis Fanni a planking magyar csúcstartója!

Egy otthoni bolondozásból indult az ötlet. Akkor még nem sejtettem, milyen komoly eredmény születik majd a végén. Egyszerűen jó mókának tűnt rendezni egy versenyt. Rúdtánc edzésen gyakran szoktunk planking-elni (alkartámaszos tartás), de maximum egy-két percig bírjuk tartani (a legjobbak néha kihúzzák ötig is), pedig ugye a rúdfittneszes lányok erejét nem kell bemutatni. Szerettem volna egy olyan versenyt, ahol különböző sportágak képviselői összemérik erejüket, kitartásukat. Egyre jobban belemerültem a témába. Kiderült, hogy nemrég döntötte meg a planking világrekordját egy kínai rendőr, Mao Weidong, aki több mint 8 órán át tartotta ezt a pózt, így megfosztotta trónjától az addigi rekordert, az 57 éves George Hoodot. Magyar rekord viszont még nem született, és gondoltam, miért ne lehetne egyszerű versenyből rekordkísérlet?! Felhívtam a Magyar Rekord Egyesületet, ahol Sebestyén István elnök úrral felvettem a kapcsolatot. Nagyon megörült az ötletnek, és belevetettük magunkat a szervezésbe. Rúdtáncstúdió lévén inkább a hölgyek teljesítményére voltunk kíváncsiak. És bár sok férfi is jelezte, hogy szívesen részt vennének az eseményen, ez alkalommal nem koedukált versenyt hirdettünk (de a jövőben valószínűleg erre is sor kerül). 

Rekord született az Artpole Studioban!

Annak ellenére, hogy rengetegen kíváncsiskodtak a rekordkísérlet felől, nem sok olyan bátor hölgy volt, aki be is merte vállalni a versenyt. Pedig nem volt vesztenivalójuk, hiszen akárki győz, az lett volna a magyar rekorder, akkor is ha eredménye csupán pár perc. Mindössze 11 bátor résztvevő maradt a végére, sokan lemondták az utolsó percekben, hiszen mindössze egy hónap felkészülési időt hagytunk (a világcsúcstartó 8 hónapig edzett rá).  

Június 23 délután 4 órától kezdtek szállingózni a lányok a stúdióba, egészen fiatalok is, a legkisebb a 8 éves Csák Lívia volt, aki egyébként 9 percig bírta tartani az iramot a nagyobbakkal, ami szintén hihetetlen eredmény. Ezt főleg az tudja átérezni, aki legalább egy percig kipróbálja a plankingelést. Páran a versenyzők közül még a rekordkísérlet előtti nyílt rúdtánc órán is részt vettek. Közülük kiemelném a 25 éves Puskás Bettina táncosnőt, aki a második helyen végzett. Betti nagyon szálkás, izmos lány, láthatóan csúcsformában van, ám a 12. percnél tovább még ő sem bírta tartani az alkartámaszt. A legizgalmasabb rész viszont csak Betti kiesése után következett. Egyetlen lány maradt, a 19 éves Kocsis Fanni, aki előtte csendesen, észrevétlenül készült a megmérettetésre. Amikor aztán egyedül maradt versenyben, minden tekintet rászegeződött.

Még a rekordkísérlet előtt megkértem minden versenyzőt, hogy senki ne árulja el a többieknek addigi legjobb idejét. Egyedül én sejtettem, hogy Fanni az elsők közt fog végezni, hiszen nekem telefonon mindenki elmondta már addigi rekordját. Fanni esetében ez 32 perc volt. A telefonban nehezen hittem ezt el, de aztán a huszadik perc körül kezdtem reménykedni, hogy valóban sikerül neki a fél óra. Így is lett, túlléptük a 30. percet, amikor Fanni mosolyogva felnézett. Na ekkor nekünk már az egyhelyben állás is kezdett gondot okozni, de ő még mindig rendíthetetlenül tartotta magát az alkarján. Aztán túllépte saját rekordját, a 32 percet is. Innentől már mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte meddig bírja, én pedig percenként mondtam be az időt, gondolván, itt már bármikor vége szakadhat a rekordkísérletnek. De aztán elértük a háromnegyed órát, és lassan az egy egész órát is. Ekkor megint rám pillantott Fanni, és kedvesen megkérdezte, hogy nem baj, ha iszik egy korty vizet. Természetesen engedélyeztük neki. Odanyújtottam neki a vizet, próbáltam segíteni az ivásban, de egy karra vette a plank pozíciót és a másik kezével húzott egyet a vízből. Itt már mindannyian tudtuk, hogy nem akármilyen sportemberrel van dolgunk, és aznap egy különleges rekordnak leszünk a szemtanúi. Kedvesen megköszönte a vizet, és folytatódott két kézen a plankingolás.

Egészen 1 óra 15 perc 54 másodpercig!!!

Fantasztikus rekord született! Fanni óriási tapsot kapott. Még kedvesen elbeszélgetett az újságírókkal, mosolyogva megvárta, míg lefotózzák, majd elindult az edzésére. Kiderült az interjúból, hogy Fanni egy 115 nevű csoportban tréningezik rendszeresen, ezért is tűzte ki magának az 1 óra 15 percet. Edzője, Deres Ádám minden nap plankingol velük 5-10 percet, a rekordkísérletre pedig kíváncsiságból jelentkezett. Azóta már a Guiness rekord megdöntését tűzte ki magának célul, amit egy ciprusi hölgy, Maria Kalimera tart 3 óra 31 perccel.

Miután megismertem Fannit, nincs kétségem afelől, hogy hallani fogunk még róla! Rekordját, melyet 2016. június 23-án állított fel a Lajos utcai Artpole Studioban természetesen hivatalosan bejegyzi a Magyar Rekord Egyesület!

Reméljük hamarosan a Guinness Rekordok Könyve hasábjain is találkozhatunk vele… Addig is próbáljátok utána csinálni!

Fotók az alábbi linken:http://artpole.hu/galeria/magya/

Cikk a rekordról: http://www.borsonline.hu/celeb/rekordot-dontottek-rozsaek/115544

 

Szolgáltatások

Rúdtánc

AERIAL HOOP / légtor…

Stretching

AERIAL SILK / légtor…

Magánóra

Versenyfelkészítés

RÚDFITNESZ gyerek

LÉGTORNA gyerek

POLE FLOW WORKSHOP

Baby on Board torna

Gyakorló óra

Még több szolgáltatás!